Hoogsensitief Positief

Als je je zo fijngevoelig voelt zoals de prinses op de erwt….. vind je hier misschien herkenning?

Elaine Aron, Amerikaans psycholoog en universitair wetenschappelijk onderzoeker, gaf “HSP” (Highly Sensitive Person – Hoogsensitief persoon) meer publieke bekendheid: ongeveer 20 procent van de bevolking blijkt hoogsensitief te zijn.

Volgens Prof. Elke Van Hoof – VUB, bij wie ik de opleiding HSP voor Professionals volgde, is het belangrijkste kenmerk vooral de diepte van verwerking bij mensen met HSP: de vele informatie -groot of klein- die via hun fijnafgestelde sensoren binnen komen, dringen dieper door terwijl allerlei associaties getriggerd worden.  Met als gevolg overprikkeling, wisselende emoties of piekeren die hinderen om jouw ware natuur te tonen en je potentieel te realiseren.

Er is geen geijkt protocol om HSP te diagnosticeren. Je kan voor een indicatie de HSP test invullen, ontwikkeld door Elaine Aron. Volgens Elke Van Hoof kunnen ook niet-HSPers met stressgerelateerde klachten hoog scoren op deze vragen. Vandaar dat zij voorstelt om verkorte vragenlijst te gebruiken als HSP-indicatie met aanvullende tools die je in haar boek Hoogsensitief terug vindt.

Alle hoogbegaafden zijn ook hoogsensitief.

IMG_2820Toch zijn er zeker voordelen aan hoogsensitiviteit: je bent empathisch, rechtvaardig, transparant, gevoelig voor emoties en gedachten van anderen wat leidt tot een directe communicatie. Je houdt van diepgaande contacten, zingeving is key en je leeft vanuit je hart en ziel. Je maakt snel associaties, je bent sterk analytisch, inter-ligent en verbindend,….en nog, en nog, en nog meer…

Door je eigen hoogsensitieve-kleur te erkennen en met je hart en ziel in jouw HSP- kracht te staan, leer je je hoogsensitiviteit te waarderen en te gebruiken als een talent. Om zo het eendje dat zich lelijk voelde te veranderen in een prachtige zwaan.

In het traject gaan we aan de slag met zowel de positieve aspecten als de negatieve aspecten van HSP: wat zorgt voor groei, wanneer handel ik in mijn talent en waarvoor heb ik me te beschermen om positief te evolueren?

STA_6311Zo kijken we tijdens het coachingsconsult naar ‘wie ben ik met mijn hoogsensitieve   denken, voelen, handelen?’ en dit in verschillende contexten, op verschillende niveau’s.

  • Wat zorgt voor overprikkeling, waardoor raak ik uit balans en hoe kan ik dit vermijden of oplossen?
  • Wat is mijn kleur, welke zijn mijn talenten en hoe realiseer ik die?
  • Hoe kan ik mezelf op beide vlakken coachen naar harmonie: bewust mijn potentieel inzetten op een veilige, evenwichtige, respect- en liefdevolle manier?

Als zowel de positieve en de negatieve aspecten van sensitieve personen in evenwicht zijn, dan kom je in harmonische verbinding met jezelf.

Zo kan je als evenwaardige, volwaardige persoon jouw plek innemen  door jouw potentieel te realiseren en je missie in de maatschappij te vervullen.

251962_10151370162489153_554806882_n